Dutch Wave mist nipt podium in Sydney

Het Nederlandse team Dutch Wave heeft de vierde plaats bereikt tijdens de 25ste Harken International Youth Matchracing Regatta in het Australisch Sydney.

Dit jaar streden in totaal 12 teams uit Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Amerika, New Caledonia en Nederland in de Elliot 7M, een spinnaker boot voor 4 personen. Team Dutch Wave bestond uit Jelmer van Beek (22, Groningen), Rutger Vos (21, Utrecht), Jorden van Rooijen (19, Leeuwarden) en Henry Rochford (20, Sydney AUS).

Rutger Vos: “Ik denk dat we een goede week hebben gehad met veel progressie. Er wordt hier gewoon heel hard gezeild. Dat alle andere teams een coach mee hadden, geeft wel aan wat voor mogelijkheden sommige teams hebben en hoe hard ze eraan trekken.”

Stroef begin

De eerste twee wedstrijden van de kwalificatie werden nipt verloren. Ze bleken een voorbode voor de sterkte competitie gedurende de rest van de week. De dag werd wel positief afgesloten met 4 overwinningen en 3 verloren wedstrijden. Uiteindelijk behaalde Team Dutch Wave een score van 6-5. Daarmee plaatste het zich als vijfde team in de kwartfinales.

Tegenstander was het team van David Wood, de Amerikaans jeugdkampioen die als vierde de kwartfinale bereikte. De eerste wedstrijd werd gewonnen. De tweede werd op de finish beslist door de Amerikanen. Wedstrijd drie was voor Team Dutch Wave, evenals het vierde. Daarmee was de halve finale bereikt.

Halve finale

In de halve finale bleek het ervaren Japanse team van Leonard Takahashi te sterk. De ervaring van de latere winnaar met de Elliot 7M bleek voor de Japanners een groot voordeel. Voor Team Dutch Wave resteerde de kleine finale voor een podiumplek.

Helaas werd deze verloren en was de vierde plek de eindsituatie.

Geen podium dus, maar wel genoeg motivatie rijker om volgende week bij het Musto Jeugd evenement met 16 teams in de haven van Sydney het nog beter te doen.

De Harken International Youth Regatta duurt 5 dagen en bestaat al 25 jaar. De combinatie van de ultieme zeilcondities op het onvoorspelbare Pittwater, de kwaliteit van de organisatie en de gastgezinnen waar alle teams mogen overnachten, maken het evenement uniek.