Team Dutch Wave wint Colin Mullens Regatta in Australië

PERTH – Vrijdag 25 januari won Team Dutch Wave de finale van de Colin Mullens Regatta in het Australische Perth. De Nederlanders versloegen in de finale het team van Conor Nicholas, voormalig jeugdwereldkampioen in de laser radiaal.  Met deze overwinning is team Dutch Wave optimaal voorbereid voor de zware Warren Jones Regatta die maandag 28 januari van start gaat. Deze regatta is internationaal gezien de sterkste matchrace wedstrijd voor deelnemers onder de 25 jaar.

Aan de Colin Mullens Regatta deden 6 internationale teams mee. Voor de lokale teams was het de laatste kans zich te plaatsen voor de Warren Jones Regatta. De wedstrijden zijn genoemd naar voormalige America’s Cup helden uit Australië.

De kwalificatiewedstrijd werd gezeild op lokale Foundation 36, een kielboot van 36ft met spinnaker. Het begon met een Round Robin, de poulefase waarin alle teams het een keer tegen elkaar opnemen. Team Dutch Wave kwam deze strijd ongeslagen door en mocht in de halve finales de tegenstander kiezen. Ze kozen voor het Franse team, die ze met 2-0 versloegen.

In deze halve finales werd het door de aanwakkerende wind (20 knopen) hard werken voor bemanning bestaande uit Jelmer van Beek (Groningen), Rutger Vos (Utrecht), Robin Jacobs (Rotterdam), James Farquharson (Australië) en Jorden van Rooijen (Rotterdam).

In de finale stuitte Team Dutch Wave op het team van Conor Nicholas uit Perth. De eerste wedstrijd verloren ze nipt. De tweede wedstrijd werd een diskwalificatie voor team Nicholas vanwege het maximaal aantal straffen tijdens de start. Race drie en vier werden daarna eenvoudig gewonnen. Voor Team Dutch Wave was het de eerste gewonnen wedstrijd van 2019.

De prijsuitreiking deed de zoon van Colin Mullens. Hij memoreerde eerdere winnaars, zoals Kyle Langford, voormalig zeiler van Team Brunel en winnaar van de America’s cup met Oracle Team USA en wenste het team veel succes voor komende week.

Schipper Jelmer van Beek:’’ Het is fijn om de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen en met Dutch Wave tussen een mooi lijst winnaars te staan. Dat geeft moraal. Maar we kijken vooral vooruit naar komende week. Als wij ons beste niveau laten zien kunnen we met de beste mee en onze vijfde plek van vorig jaar verbeteren. We hebben er zin in.’’

Over de Warren Jones Regatta
Deze wedstrijd bestaat bijna 20 jaar en wordt georganiseerd door het Warren Jones Foundation om jeugdzeilers de kans te geven grote internationale wedstrijden te doen. Teams uit Amerika, Australië, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland en Zweden strijden dit jaar om de winst.