Team Dutch Wave grijpt net naast finales in Perth

Het Nederlandse team Dutch Wave heeft de vijfde plaats bereikt bij de Warren Jones Youth Regatta in Perth, het grootste matchrace event voor zeilers onder de 25 jaar. Na 3 sterke eerste dagen waar 11 keer werd gewonnen en 3 keer verloren, keerde op de vierde dag het geluk. Uiteindelijk bleek een score van 13 – 9 onvoldoende om aan de finaledag (‘dollarday’) mee te doen.

Schipper Jelmer van Beek is teleurgesteld: “Het doet pijn om de finales op de laatste dag van deze mooie regatta te moeten missen, zeker omdat we er zo dichtbij waren. Meedoen is leuk, maar we willen winnen. Desalniettemin ben ik trots hoe we hier met elkaar als team hebben gepresteerd en de boot zo goed zeilen. Wat mede te danken is aan onze opleiding bij Team Heiner.”

Wolkenkrabbers

Het wedstrijdwater, recht onder de volgebouwde skyline met de wolkenkrabbers van Perth, was erg klein. Om de ruimte maximaal te benutten lag de baan zo dicht mogelijk bij de kant. Na de finish moest binnen 10 seconden de spinnaker naar beneden om vastlopen op de ondieptes te voorkomen.

De regatta begon met een lange kwalificatieronde waarin elk team het tweemaal tegen elkaar opnam. In deze ronde, die 4 dagen duurde, konden de teams zich kwalificeren voor de finaledag. Tijdens deze ‘dollarday’ wordt het prijzengeld verdeeld door de vier beste zeilers uit de kwalificatie.

Sterk begin van de kwalificatie

Na de eerste drie dagen had team Dutch Wave 11 gewonnen wedstrijden en 3 verloren. Een degelijk resultaat in een sterk veld met 4 teams van de eerste 25 op de wereldranglijst.

De laatste kwalificatiedag was uiteindelijk beslissend. Een lange dag waar tot zonsondergang de strijd volop werd gevoerd. De sterke wind van de eerste 3 dagen liet het helaas afweten, waardoor het team een moeilijke dag had. Op de finishlijn ontbrak iets te vaak geluk en werd net verloren.

Aan het einde van de dag had het team een gelijk aantal punten, waardoor een spannende tiebreak noodzakelijk was. En die werd helaas verloren.

Desondanks kijkt Van Beek terug op een geslaagd event: “Dit was matchracen op z’n best. De organisatie heeft een prachtevenement neergezet en ons ook weer uitgenodigd voor volgend jaar. Dan komen we met maar één doel. Winnen.”

Over de Warren Jones Youth Regatta

Tijdens de Warren Jones Youth Regatta 2018 in Perth zeilden 12 teams uit Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland tegen elkaar op Foundation 36voet kielboten met spinnaker. Team Dutch Wave bestond uit Jelmer van Beek (23, Groningen), Rutger Vos (21, Utrecht), Robin Jacobs (23, Rotterdam), Arianne van den Loosdrecht (24, Den Haag), Marien van Arendonk (23, Zeewolde) aangevuld met de lokale zeiler Jared Clark (13, Perth).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *