Drie ambitieuze zeilers starten jongste Matchrace team van Nederland

Met een gemiddelde leeftijd van 22 en bomvol ambitie zijn drie fanatieke zeilers hun eigen Matchrace team gestart: Team Dutch Wave. Het gaat om schipper Jelmer van Beek ( 21, Leiden) met Robin Jacobs (22, Rotterdam) en Niek de Boer (24, Groningen). Zij  willen de opvolgers worden van Olympisch zeiler Roy Heiner. Hij was rond de eeuwwisseling de laatste Nederlander die op het hoogste niveau meedeed. De drie zeilers kennen Heiner goed. Ze waren lid van de Heiner Pups, de jeugdopleiding van Team Heiner.

Schipper Jelmer van Beek heeft er veel zin in. “Ik vind matchracen het allerleukste wat je met een zeilboot kan doen. In een wedstrijd varen slechts twee boten tegen elkaar. Het is dus alles of niets.” Van Beek kwam via het matchracen drie jaar geleden bij Team Heiner Pups. Daar deed hij veel ervaring op in verschillende disciplines van de zeilsport.  “We hebben met de Pups een goed jaar gehad met diverse overwinningen en een zevende plek op het Jeugd WK in Polen. Maar ik kijk er heel erg naar uit om met dit eigen team me weer volledig te richten op het matchracen.’’

Vuurdoop

De naam Team Dutch Wave maakt de ambities duidelijk: het team wil een nieuwe Nederlandse beweging zijn. Het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap wordt de vuurdoop voor de drie zeilers. Jelmer: “We  hebben geen verwachting en zien dit als een goede nulmeting. We kunnen ons vergelijken met internationale deelnemers uit Duitsland en Italië. In oktober doen we mee aan een sterke wedstrijd in Antibes, Zuid-Frankrijk.”

Australië

Begin november vertrekt het team naar Sydney om daar aan twee grote internationale wedstrijden mee te doen.  Trimmer Robin Jacobs: ‘’Sydney is het walhalla van de zeilsport. Daar zijn de beste zeilers van de wereld te vinden. We mogen aansluiten bij de jeugd trainingsprogramma’s van twee grote clubs. We blijven tot januari, zodat we als afsluiter de klassieker Sydney Hobart kunnen meevaren. Het is altijd al een droom voor mij geweest daar te mogen zeilen. Als dat op deze manier kan, is dat geweldig voor de ontwikkeling van het team en mijzelf.’’

M32 Catamarans

Het uiteindelijke doel van Team Dutch Wace is de World Match Racing Tour (WMRT): 12 evenementen over de hele wereld met een prijzengeld van een miljoen dollar. De concurrentie is hevig. Tegenwoordig wordt er gezeild op spectaculaire M32 catamarans.

Om mee te doen aan de WMRT is een top 3 plek bij de kwalificatiewedstrijden noodzakelijk. Deze beginnen in april 2017. Niek de Boer: “Tot die tijd hebben we nog genoeg te doen. We moeten veel trainen, en ook randvoorwaarden als sponsoring goed regelen. Dat kost tijd. Maar we hebben er waanzinnig veel zin in.”

Over Matchracen

Matchracen is een van de meest spectaculaire en competitieve vormen van wedstrijdzeilen. In een wedstrijd nemen slechts twee teams het tegen elkaar met directe jurering op het water. De meest slimme en tactische zeiler is in het voordeel. Niet alleen kennis van de regels, maar ook techniek en het omgaan met de boot zijn  bepalend voor succes. De bekendste Matchrace is de America’s cup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *